Гръцка мусака с патладжани
Поднесете с гръцка салата.
Необходими продукти:
- 1 л мляко, на стайна температура
- 5 с.л. брашно
- 50 гр масло или зехтин
- 1 яйце
- 150 гр сирене фета
- 2-3 патладжана
- 2 картофа
- 500 гр кайма (телешка)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.ч. бяло вино
- 250 гр доматен сок
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.ч. вода
- ½ ч.ч. ситно нарязан магданоз
- риган
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете напречно патладжаните и обелените картофи на резени с дебелина 5 мм. Сгорещете 3-4 с.л. зехтин в голям незалепващ тиган. Запържете нарязаните зеленчуци на силен огън, докато покафенеят леко от всички страни (за по-здравословен вариант на ястието, можете да намажете със зехтин зеленчуците и да ги сложите в тигана без да добавяте зехтин в него). Оставете ги върху кухненска хартия да се отцедят. Овкусете със сол. Обелете и нарежете на кубчета лука и чесъна и ги запържете в 1-2 с.л. зехтин докато станат полу-прозрачни. Прибавете телешката кайма и запържете на силен огън докато се изпарят всички течности. Прибавете бялото вино, доматения сок и водата. Прибавете сол, пипер, риган, червен пипер и покрийте тигана. Оставете да се задушава 5 мин. на среден огън. Измийте и нарежете магданоза и го прибавете в тигана. Гответе още 5 мин. (прибавете гореща вода, ако е необходимо). Оставете да се охлади известно време (трябва да е сочно).
2. Загрейте предварително фурната на 200°C. В тенджерка сгорещете маслото и прибавете брашното докато покафенее леко (за по-здравословен вариант може да замените маслото със зехтин). Прибавете млякото, малко по малко, докато постигнете идеалната гъстота (трябва да се получи кремообразен сос). Не изсипвайте всичкото мляко наведнъж. Когато получите желаната гъстота, спрете да добавяте мляко. Овкусете със сол и пипер. Разбийте яйцето и прибавете малко от соса отгоре, така че да се уеднакви температурата. След това прибавете тази смес към соса.
3. Подредете слой картофи в тавичка за печене и върху тях сложете втори слой от нарязания патладжан. Покрийте с кайма. Поръсете с фино нарязано сирене фета и покрийте с млечния сос. Загладете повърхността.
4. Печете в средата на фурната докато се получи златисто-кафява коричка. Оставете да се охлади, нарежете на квадрати и поднесете с гръцка салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ