Мусака с печени картофи и доматена коричка
Мусака с основа от картофи на кръгчета, запръжка от кайма и коричка от пресни домати с кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи + 1 ч.л. сол + 1/3 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. червен сладък пипер
- 1 ч.л. провансалски микс или си комбинирайте сушени мащерка, риган, босилек и розмарин
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук + 3 с.л. олио
- 1 голяма чушка или 2 по-малки чушки - ще е по-красиво, ако са различен цвят
- 3 твърди червени домата
- 800 г телешка кайма
- 2/3 ч.л. сол + 1/3 ч.л. черен пипер
- 200 г кашкавал
Наин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби (кръгчета). Поръсете със солта и пипера, сладкия пипер, провансалския микс и залейте с 3 с.л. олио. Разбъркайте и разпределете на 1, максимум два реда в тава. Покрийте с фолио и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
2. Лука и чушката нарежете на кубчета. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган и запържете лука за 5 минути.
3. Добавете каймата и разрохкайте докато стане на трохи. След това гответе на умерен огън 10 минути. Овкусете със сол и пипер. Когато е готова, махнете от огъня.
4. Доматите нарежете на полумесеци, а кашкавала - рендосайте.
5. Извадете изпечените картофи и покрийте с каймата. Отгоре поръсете кубчетата чушки, а върху тях подредете доматените полумесеци. На финала поръсете с рендосания кашкавал.
6. Върнете във фурната на 180 градуса за още 15 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ