Обърната мусака - пай от кайма с коричка от картофено пюре
Запечена кайма с коричка от картофено пюре и кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 кг кайма
- 6 картофа
- 2 глави лук
- 3 с.л. олио
- сол, пипер и кимион
- 3 скилидки чесън
- 1 морков
- 4 с.л. доматена паста
- 1 ч.л. захар
- сос уорчестър (около 2-3 с.л.)
- 4-5 с.л. мляко
- 50 г масло
- индийско орехче
- кашкавал за коричка по желание
Начин на приготвяне:
1. Лука и чесъна наситнете, моркова - рендосайте. Картофите обелете, нарежете на парчета и пуснете да се сварят в подсолена вода.
2. В тиган сгорещете олиото и запържете в него лука, чесъна и моркова. После добавете и каймата и гответе и бъркайте докато се разпадне на трохи.
3. Залейте с доматения концентрат, добавете захарта и овкусете със сол, пипер и кимион, при нужда добавете малко вода и оставете да покъкри. Махнете от огъня и добавете соса уорчестър. Разбъркайте.
4. Сварените картофи намачкайте на пюре с преса или вилица, като добавите 50 г масло и малко мляко. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче.
5. Каймата прехвърлете в тава или в индивидуални керамични купички за брюле. Отгоре разпределете картофеното пюре, като го оставите въздушно, а не натискате.
6. Бутнете за 20-25 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса докато ястието хване леко златиста коричка. По желание малко преди изваждане можете да поръсите с рендосан кашкавал, за да прилича на заливка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ