Класическа мусака по български
Традиционна мусака със заливка от кисело мляко и коричка от кашкавал.
Едно от любимите народни ястия се припомня в канала Готвене за начинаещи, а именно българската лазаня - мусаката. Ястието от месо с картофи и заливка от млечен сос е идеална семейна вечеря, пък и може да се хапва без хляб и отново засища доста стабилно. Готвенето започва с направа на заготовките, за да е по-лесно след това.
В тиган се сгорещява мазнина и в нея на умерен огън се запържват морковите и лука. Добавя се червена чушка, а след това и каймата. Разделя се докато стане на трохи, овкусява се със сол, червен и черен пипер и чубрица. Залива се с домати от консерва и се оставя да покъкри няколко минути. След това се добавя наситнен магданоз и по желание лют пипер.
Картофите се режат на кубчета и се изсипват в тава. Добавя се каймата, посолява се още и се налива вода. Пече се на 180 градуса до омекване на картофите (45 минути до час). Следва да се залее с разбити яйца с брашно и кисело мляко. По желание и по идея на автора отгоре се поръсва с рендосан кашкавал. Връща се във фурната за 15-тина минути, за да се запече.
Точните продукти и стъпки на направа гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ