Бърза мусака с кашкавал без запръжка
Печени картофи с кайма и лук под заливка от яйца с кашкавал.
Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 4-5 с.л. олио
- сол и пипер
- 450 г кайма смес
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- 1 глава лук (среден размер)
- 3 яйца
- 1 ч.л. сух риган - ако имате (може да замените с босилек, мащерка или чубрица)
- 100 мл млечна готварска незаквасена сметана или 3 с.л. кисело мляко
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби с дебелина под 1 см. Лука нарежете на полумесеци.
2. Вземете тава или тиган с огнеупорна дръжка и диаметър 26 см. Намажете с олио дъното и стените и подредете половината картофени шайби на дъното, като ги застъпвате една за друга при реденето. Поръсете картофите със сол и пипер и покапете с малко олио.
3. Отгоре празпределете каймата на цял пласт - ето как се прави мусака без трудоемкото и вмирисващо дома пържене. Каймата поръсете със сол и пипер, както и с чесъна на прах и червения пипер. Отгоре разпределете полумесеците лук.
4. На финала наредете останалите шайби картофи, поръсете със сол и пипер и покапете с олио.
5. Увийте съда с алуминиево фолио и пъхнете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 35 минути.
6. В купа чукнете яйцата и ги разбийте със сол, пипер, риган или друга подправка по желание. Рендосайте кашкавала и добавете в сместа. Разбъркайте.
7. Развийте фолиото и залейте ястието с кашкавалената смес. Върнете във фурната без да увивате отново. Намалете на 180 градуса и гответе още 20-25 минути.
8. Сервирайте и се насладете на най-лесната мусака.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ