Млечно желе с боровинки
Панакота с плодове и боровинков сос.
Бон Апети
Излъчен на 05.09.2017
Хладно лятно желе с плодове по италианска рецепта за десерт панакота правят Лора и Стоян като избират боровинките за основен вкус в сладкиша. Готвачите споделят, че много трябва да се внимава с количеството желатин, за да не стане десерта прекалено твърди или пък разкашкан. Освен това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за него трябва да се използва животинска сметана, която е по-скъпа, но гарантира уникалната текстура на панакотата.
Започваме като кипваме сметаната със захар и боровинки, а след това пюрираме и прецеждаме. Тук водещите предлагат да си намерим есенция виолетки или лавандула, но за да не затруднявате процеса, можете просто да добавите ванилия. Желатина се разтваря в малко студена вода, щом набъбне се загрява и се добавя към плодово-млечната смес. След това сосът се изсипва в желаните формички. После се оставя за 4 часа в хладилник да се стегне хубаво. През това време се приготвя сироп за поднасяне, като се прави подобие на домашен конфитюр от боровинки. Плодовете заедно със захарта се кипват, добавя се лимонов сок и се запича. После се пюрира и прецежда.
Стегнатата панакота се поднася с плодовия сос и се украсява с пресни плодове. А след това идва времето да се насладите на едно уникално желе, което няма нищо общо с познатите подобни сладкиши от детството, защото сметаната е направила от него истинска наслада за сетивата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ