Млечен сос за месо и панирани зеленчуци
Сос с кисело мляко, чесън, зехтин и копър придава свежест на всичко пръжнато.
Необходими продукти:
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 връзка копър
- 6 скилидки чесън
- 4 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. За да се разбие киселото мляко без буци, първо хванете кофичката без да я отваряте, като прострете длани върху дъното и капачката. Лашкайте енергично настрани и нагоре-надолу докато течността започне да клокочи и след това пресипете в купа.
2. За по-сигурно доразбийте с вилица, въпреки че методът с разбиването в самата кофичка е доста ефикасен. Ръката върху капачката не й позволява да гръмне, но все пак бъдете една доза по-внимателни.
3. След разбиването добавете чесъна – намачкан в хаванче или минат през преса. Разбъркайте добре.
4. Наситнете копъра и го прибавете към соса. Колкото по-пресен е, толкова по-добре, затова си изберете най-свежата възможна връзка от магазина.
5. Опитайте и осолете на вкус като се съобразите и със степента на соленост на ястието, което ще гарнирате с този сос. Тъй като в повечето рецепти за пържени меса и зеленчуци се слага обилно сол, можете да пропуснете съставката и в млечната заливка, която има за цел да ги направи по-профирни, а не да „утежни“ храната.
6. За финал добавете зехтина и разбъркайте. Сега вашият сос е готов да се превърне в бялата вкусна прегръдка на любимото ястие. Опитайте го с малки кюфтенца, пилешки хапки, пържени тиквички, патладжани или гъби, панирани сирена и кашкавалчета и дори като заливка за яйца на очи.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ