Сос за паста болонезе
Класически сос за спагети болонезе с кайма.
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 3 средни глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 моркова
- стрък розмарин
- 3 домата (обелени)
- 1/4 ч.ч. босилек
- 3 дафинови листа
- 2 ч.ч. червено вино
- сол и пипер (на вкус)
- 2-3 порции паста по избор
- пармезан
- * Вместо домати и босилек може да използвате 2 1/2 ч сос за паста с домати и босилек.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на малки парчета (ако използвате кухненски робот, внимавайте да не се пюрира).
2. Настържете морковите.
3. Запържете лука и нарежете чесъна докато докато започне да пожълтява и омеква.
4. Добавете морковите и каймата, като разбърквате често, докато се сготвят.
5. Добавете доматите, босилека, розмарина и дафиновите листа и разбъркайте.
6. Оставете да се готви на слаб огън за 20 мин., покрито с капак.
7. Добавете 2 ч вино и разбъркайте. Гответе 2 часа без капака.
8. Ако сосът се сгъсти прекалено, добавете още вода или вино и разбъркайте.
9. Добавете сол и пипер на вкус.
10. Пригответе пастата и поднесете с пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ