Регистрация

Домашен катък или наливно сирене



Домашен катък или наливно сирене
Лесно   |   Порции 250-350 г   |   Видяна: 3398

Българско течно сирене за мезе.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Български катък по рецепта от село Лалково показва местна баба, която знае тайните на приготвянето на разядка от народни млечни продукти. Разядката се нарича още Наливно сирене и представлява заквасено кисело мляко в компанията на сирене, което се сервира с добавки по желание.

Млякото се сварява и се охлажда. На 3 литра мляко се добавят 3 капки мая за сирене и 100 г готово сирене. Сипва се сол и се разбърква. Оставя се да втасва едно денонощие. След това се цеди през тензух и се получава млечна кремообразна разядка със сметанов акцент. По желание към нея се прибавят наситнени пресни чушки, люто чушле, билки и маслини. Идеално за прихапване. Пък и е сготвено по народна традиция.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 ден

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта