Мариновани пилешки гърди с домати и лук
Пилешко филе на фурна по италиански.
Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. суха мента (или наситнени листа прясна)
- 1 ч.л. сладък пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. провансалски подправки (или по 1 ч.л. розмарин и риган)
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. лимонов сок
- 4 скилидки чесън
- 1 кг пилешки гърди
- 300 г лук (2-3 глави)
- 350 г чери домати или други сравнително дребни домати
- магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Изсипете зехтина в купа и добавете ментата, двата вида пипер, солта, прованс подправките (или розмарин и риган), лимоновия сок и намачкания на паста чесън. Разбъркайте добре.
2. Ако пилешките гърди са от дебелите, разделете на пеперуда всяка гърда. Оваляйте в микса от подправки хубаво всяка гърда и оставете да се мариноват за 30 минути.
3. През това време нарежете лука на полумесеци, а доматите измийте и разполовете.
4. Лука разпределете на дъното на тава - плитка, но широка и дълга. Върху него подредете отворените пепруди от пилешки гърди, а върху тях разпредлете доматите.
5. Покрийте тавата с фолио и бутнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. Разгърнете фолиото и допечете за още 7-8 минути.
6. Извадете от фурната, покрийте пак с фолиото и оставете за 5-6 минути. После сервирайте по желание с поръска от пресни листенца магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ