Мариновани гъби с карамфил
Гъби в буркани с карамфил и канела.
Необходими продукти:
- 5 кг гъби
- 1,5 л вода
- 4 с.л. оцет
- 100 г захар
- 100 г сол
- 10-тина зърна черен пипер
- 1 ч.л. канела на прах
- 10-тина клонки карамфил
- 5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Смесете водата с карамфила, канелата, пипера, солта и захарта. Кипнете и махнете от огъня. Добавете оцета.
2. Докато марината се охлажда измийте гъбите. Ако са прекалено големи, ги разполовете. Ако са по-малки - оставете ги цели.
3. Почистените гъби пуснете в маринатата, кипнете, намалете огъня и оставете да къкрят 40-50 минути.
4. Разпределете гъбите в стерилизирани буркани. Отгоре долейте маринатата и на финала сложете по лъжица зехтин за запечатване. Завъртете капачките и съхранявайте на хладно.
Можете да използвате като добавка към ястия и салати или за директно хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ