Кисели гъби в буркани
Мариновани гъби с оцет и захар.
Необходими продукти:
- 5 кг пресни гъби
- сокът на 1/2 лимон
- дафинов лист
- зърна черен пипер
- захар
- 100 мл оцет
- нейодирана сол
Начин на приготвяне:
1. Обелете гъбите, ако това е възможно. Ако не - просто ги измийте добре. Нарежете на едри парчета, ако са малки - оставете цели.
2. Прехвърлете гъбите в съд, залейте с вода, добавете 1 с.л. сол и лимоновия сок. Разбъркайте докато солта се разтвори, след това оставете гъбите така за няколко часа.
3. Измийте отново гъбите, прехвърлете ги в тенджера, добавете 1 с.л. сол и засечете време след кипването 20 минути. Готовите гъби отцедете през гевгир.
4. В стерилизирани буркани сложете по един дафинов лист и по няколко зърна черен пипер. Отгоре разпределете гъбите.
5. Кипнете 500 мл вода с 2 с.л. захар, 2 с.л. сол и 100 мл оцет. С врялата течност залейте бурканите. Пставете капачки без да ги завинтвате и подредете в съд с вода. Кипнете и варете на слаб огън за 40 минути. След това завъртете добре капачките и сте готови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ