Мариновани гъби в буркани
Туршия от гъби с бахар и карамфил.
Необходими продукти:
- 1 кг дребни печурки (или челядинки)
- 8 с.л. оцет (9%)
- 2 с.л. захар
- 2 дафинови листа
- 4 карамфилчета
- 10 зърна черен пипер
- 8 зърна бахар
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре гъбите, залейте ги с хладка вода така, че да ги покрива хубаво и ги пуснете да се варят.
2. Щом водата заври, посолете гъбите. Оставете ги да врят 30 минути на умерен до силен огън. Ако се наложи, добавяйте още вода.
3. Щом гъбите се сварят, отцедете водата от варенето и я изхвърлете, а гъбите измийте.
4. Пригответе маринатата като кипнете 1 литър вода и в нея разтворите захарта, 2 с.л. сол, дафиновите листа, черния пипер, карамфила и бахара. Оставете да ври 3 минути, след което сипете оцета.
5. В кипящата марината сложете гъбите и гответе още 20 минути.
6. Докато гъбите и течността са още горещи, ги разлейте в стерилизирани буркани и затворете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ