Маринован език с лук и лют пипер
Варен телешки език в сладко-кисело-лют сос.
Необходими продукти:
- 1 телешки език
- 2 с.л. захар (по-добре кафява)
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин Extra virgin
- 2 с.л. оцет
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. сос Уорчестър
- 3-4 стръка пресен лук
- 1/2 глава лук (може и червен)
- 50 г масло
- лют пипер на люспи
За варенето:
- парчета зеленчуци - каквито имате от изброените (праз лук, глава лук, целина, скилидки чесън, морков, пащърнак)
- подправки - бахар и черен пипер на зърна, дафинов лист
Начин на приготвяне:
1. Измийте езика, сложете в тенджера, залейте с вода, добавете парчетата зеленчуци на едро и подправките за бульона. Варете под капак на умерен огън за 2 часа.
2. Още врелия език извадете и обелете възможно най-бързо след варенето. Трябва да е топъл, за да пада ципата му.
3. Езика нарежете на тънки слайсове.
4. В купа смесете намачкания чесън със захарта, зехтина, оцета, соевия сос, соса уорчестър и лют пипер. Добавете нарязания на полумесеци лук и разбъркайте много добре. След това добавете и езика и оставете да се маринова 1-2 часа, като периодично разбърквате.
5. Извадете слайсовете език от маринатата и подредете в чиния. Отгоре поредете и маринования лук. Поръсете с нарязан косо пресен лук.
6. Маслото сгорещете в малка метална съдинка и щом започне да цвърка, запържете в него малко лют пипер. С получения сос залейте езика.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ