Език с гъби и сметана
Печен телешки език със сметана, гъби и кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 телешки език (около 1 кг)
- 4 глави лук
- 125 г масло (една малка опаковка)
- 4 с.л. олио
- 600-700 г гъби
- 1 опаковка течна готварска сметана (400-500 мл)
- 200 г кашкавал
- сол и пипер на вкус
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Сварете езика като го измиете, поставите в тенджера, залеете с вода и оставите да къкри на умерен огън около 1 час след завирането. Във водата на варенето можете да добавите обелки от лук, моркови, чесън, листа целина или магданоз. Също можете да пуснете зърна пипер или бахар. Само не солете.
2. Готовия език обелете докато е топъл - така ще стане по-лесно. След това нарежете на лентички.
3. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци, а лука - наситнете.
4. Сгорещете олиото в тиган, добавете маслото и лука и гответе до прозрачност. Добавете гъбите и гответе докато пуснат водата си и голяма част от нея изври. После добавете езика и гответе още 2-3 минути.
5. Махнете от котлона, овкусете със сол и пипер и поръсете с наситнени листенца магданоз. Прехвърлете в тавичка или индивидуални купички за брюле.
6. Налейте сметаната така че да покрива на 2/3 ястието. След това пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Гответе 20 минути.
7. Извадете, поръсете с рендосан кашкавал и върнете да се запече за още 5-6 минути.
8. Извадете финално. Поръсете с листенца магданоз и сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ