Лятна паста с калмари, бяло вино и чери домати
Макарони с калмари и вино, поднесени в компанията на чери домати и свеж магданоз.
Необходими продукти:
- 2 л вода + 1 ч.л. сол
- 320 г паста (макарони или други тръбички)
- 4 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 люто чушле по желание
- 200 мл бяло вино
- 500 г калмари
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. червен пипер
- щипка пикантен пипер по желание
- 500 г чери домати
- листа магданоз
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата със солта и щом заври изсипете пастата вътре. Варете според инструкциите на опаковката.
2. Наситнете чесъна, а калмарите измийте и нарежете на шайби с ширина около 1 см. Измийте чери доматите и ги разполовете.
3. Сгорещете зехтина в голям тиган, добавете чесъна и цялото люто чушле и гответе 1-2 минути на умерен огън. Намалете котлона след това.
4. Сипете бялото вино и щом закъкри, добавете калмарените шайби, сол и пипер и оставете да се готви 2 минути.
5. Добавете доматите, отцедете пастата от водата на варенето веднага щом готвенето приключи и я добавете в тигана. Разбъркайте и гответе още няколко минути на слаб огън.
6. Поръсете с листа пресен магданоз, извадете лютото чушле и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ