Люто-кисела супа с ориз и зеленчуци
Китайска вегетарианска рецепта с много продукти.
Необходими продукти:
- 4-5 чаши зеленчуков бульон
- 4 чаши вода
- 2-4 с.л. хубав соев сос (на вкус)
- 1 малка глава нарязан кромид лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 с.л. сусамово или зеленчуково олио
- 1 морков
- 1 стрък целина
- 1/2 чаша ориз (може и кафяв)
- 1/2 консерва (от 400 г) бамбукови връхчета
- 1 консерва (400 г) нарязана бейби царевица
- 2 стръка китайско зеле Бок Чой
- 2 с.л. джинджифил на прах (или два резена пресен)
- 2 стръка зелен лук
- 1-3 с.л. шрирача
- 1 1/2 с.л. лимонова трева консерва
- 1/2 среден лайм
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете кромида и сотирайте около 1-2 мин. преди да добавите нарязания чесън и джинджифила. Задушете приблизително 3 мин. докато чесънът пусне аромата си, но не да изгори.
2. Добавете зеленчуковия бульон, водата, соевия сос, лимонената трева, шрирачата, лайма и около 1/2 от зеления лук. Оставете да поври на средно слаб огън около 30 мин.
3. Междувременно, в средно голяма тенджера, сварете ориза до почти готово състояние. Тук можете да добавите по желание допълнителната чаша зеленчуков бульон.
4. Когато оризът е 3/4 готов, прибавете нарязания морков и целината към бульона. Варете докато морковът омекне. Сипете ориза, бамбуковите връхчета, зелето и бейби царевичките към бульона. Оставете да къкри докато омекне зелето.
5. Поднесете украсена с останалия зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ