Супа от сирене и бира
Бирена супа с мляко и картофи.
Необходими продукти:
- 1 1/2 чаша нарязани на кубчета моркови
- 1 1/2 чаша нарязан на кубчета лук
- 1 1/2 чаша нарязана на кубчета целина
- 2 накълцани скилидки чесън
- 1/8 ч. л. лют червен пипер
- ½ ч. л. сол
- 1/4 ч. л. черен пипер
- 4 чаши пилешки бульон
- 330 мл бира (може да използвате и лека бира)
- 1/3 чаша масло
- 1/3 чаша брашно
- ¼ -1/2 чаша картофено пюре – по избор
- 3 чаши мляко или наполовина
- 6 чаши настърган сирене чедър
- 1 с. л. дижонска горчица
- 2 с. л. сос Уорчестър
- 1 ч. л. суха горчица
- малко сос от лют пипер – по избор
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера, при средна температура на огъня, разбъркайте заедно морковите, лука, целината и чесъна. Добавете лютия червен пипер, солта/черния пипер, пилешкия бульон и бирата и оставете да се вари около 12 минути. Отстранете от огъня.
2. Разтопете маслото в друга голяма тенджера при температура над средната. Добавете брашното и бъркайте в продължение на 3-4 минути, докато брашното придобие светло кафяв цвят. Додайте и млякото и бъркайте, докато сместа се сгъсти, след което отстранете съда от огъня и равномерно добавете сиренето, като продължавате да разбърквате. Внимавайте сместа да не изстине. Ако желаете добавете и картофено пюре – аз лично предпочитам да го включа към съставките.
3. Изсипете бирената смес в тази със сиренето, добавете дижонска горчица, соса Уорчестър и сухата горчица и разбъркайте. По желание добавете и малко сос от лют пипер. Сложете да ври 10 минути на слаб огън.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ