Кисела индонезийска супа Саюр Асам
Супа с орехи, чушки и лимон.
Необходими продукти:
- 6 смлени ореха
- шепа сушени скариди
- малка червена чушка (толкова люта колкото ви харесва)
- 4 глави лук шалот (смлян)
- щипка сол
- захар
- червен пипер (за цвят)
- куркума на прах (за цвят)
- 3 литра вода
- 1 корен лимонова трева (намачкана)
- 5 бр листа от лайм
- малко паста от тамаринд (за попиване на водата) - това е т.нар. индийска фурма и плодът, както и пеоизводните му екстракти могат да бъдат намерени в магазините за азиатски хранителни продукти.
Начин на приготвяне:
1. Смелете заедно орехите, сушените скариди, лука шалот и пипера.
2. Сложете вода да заври и сипете вътре смляната смес.
3. Добавете топла вода в пастата от тамаринд, стиснете леко за да изпусне сока. Оставете настрани.
4. Сложете фъстъците, чайота, зелето и дългия боб, защото зеленчуците имат нужда от време за да се сварят.
5. Добавете захар, сол и водата с пастата тамаринд
6. Оставете да ври, докато намалее до къкрене и зеленчуците омекнат на средна температура
7. Добавете лимонова трева, кора от лайм и царевица. Оставете да ври.
8. Готово е за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ