Люто тайландско рибено къри с ориз
Люта треска с ориз.
Необходими продукти:
- 450 г филе от риба треска
- 6 чилита (с лютивина на вкус, със или без семената - по избор)
- джинджифил, около 2 парчета колкото на палец
- 4 големи скилидки чесън
- няколко листа лайм
- малка шепа пресен кориандър, едро нарязан
- няколко капки тайландски рибен сос
- 1 консерва кокосово мляко
- 1 стрък лимонова трева
- 1-2 капки сусамово олио
- ориз
- около 6 шушулки кардамон
- звезден анасон
Начин на приготвяне:
1. Смесете чилитата, чесъна, джинджифила и лимоновата трева в кухненски робот със сусамовото олио и няколко капки вода.
2. Сложете така получената смес заедно с кокосовото мляко в тенджера.
3. Оставете да къкри на слаб огън за около 15 мин., колкото да се обединят ароматите.
4. Поширайте рибеното филе, тайландския рибен сос и листата лайм за около 10-15 мин. докато треската се сготви.
5. Преди сервиране добавете пресния кориандър и разбъркайте внимателно.
Поднесете с ориз, приготвен по следния начин:
1. Кипнете вода.
2. Разтопете малко масло в тенджера на средно-силен огън.
3. Добавете ориза заедно с кардамона и анасона и разбъркайте, така че да се покрие хубаво.
4. Добавете кипящата вода, като количеството й трябва да е двойно колкото ориза.
5. Покрийте съда първо с чиста кърпа, сгъната на две и след това с капака.
6. Намалете огъня на много слаб и оставете да се вари за около 40-45 мин.
Разбъркайте с вилица и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ