Лесно окономияки с месо и зеле
Бързо и приятно доказателство, че сте майстор на японската кухня.
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. бульон даши (или вода, ако нямате)
- 1 яйце
- ¼ зелка, нарязана ситно
- каквото месо или морски дарове имате под ръка
- сос „Окономи” (можете да си го приготвте сами от кетчуп и сос „Уорчестър”)
- японска майонеза (Kewpie или друга майонеза по избор)
- фурикаке (морски водорасли за наръсване)
- люспи „Бонито” (люспи от сушена риба тон, използвани за гарниране; продават се в специализираните магазини за източни храни; ако не намерите, не е фатално да ги пропуснете)
- сол
Начин на приготвяне:
1. Вземете дълбока купа и смесете в нея всички сухи съставки.
2. Добавете течността (бульона или водата) и яйцето и разбъркайте до получаването на гладко тесто без бучки (използвайте тел).
3. Прибавете ситно нарязаното зеле и разбъркайте, така че тестото да го поеме.
4. Ако разполагате с морски дарове или останало от предишно готвене месо, добавете го сега и разбъркайте.
5. Нагрейте малко олио в тефлонов тиган или тиган за печене. Изсипете част от тестото в тигана и го оформете на палачинка.
6. Намалете котлона на средно силно и проверявайте да не загори. Когато долната страна се запече, обърнете и от другата страна.
7. Когато палачинката ви е готова, прехвърлете я в чиния и я наръсете със соса „Окономи” и майонезата. Поръсете с фурикаке и люспите „Бонито” и сервирайте!
Окономияки може да се сервира и с купичка варен ориз отстрани, но заради зелето ястието е доста засищащо само по себе си.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ