Японски кюфтенца с пилешко и ананас
Пилешки хапки с много подправки.
Необходими продукти:
За около 30 хапки:
- 600 г пилешка кайма
- 200 г консерва ананас (отцедете възможно най-много от сока)
- 30 г семена черен сусам
- щипка зърна черен пипер
- щипка морска сол
- 3 с.л. саке
- 2 с.л. обикновено брашно
- зелени водорасли (по желание, само за поръсване)
За медения сос:
- 100 мл соев сос
- 100 мл мирин
- 25 г захар
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
На хапките:
1. Сложете сусамовите семена и зърната черен пипер в тиган и ги препечете. Внимавайте, защото черният пипер може да започне да подскача при нагряване.
2. Когато се усети ароматът им, ги сложете в саханче и ги счукайте със солта.
3. В купа смесете каймата, ананаса, натрошените подправки, сакето и брашното.
4. Смесете хубаво.
5. Оформете кюфтенца колкото хапки с помощта на две лъжици.
6. Сгответе по предпочитан начин - може да ги набодете на шиш и да ги изпечете на скара или барбекю, можете да ги изпържите на тиган или да ги сложите на 200ºC във фурната за около 5-10 мин.
На медения сос:
1. Сложете всичко в тенджерка.
2. Варете до сгъстяване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ