Кюфтета по чирпански на мама
Старото име на това ястие е Писюр кюфтета.
Необходими продукти:
- 500 грама кайма
- 3 глави кромид лук
- 1 морков
- 2 домата или 1 ч.ч. домати от консерва
- 4 картофа
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. джинджифил
- 3 дафинови листа
- 3 с.л. чубрица
- 1 с.л. червен пипер
- 3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
В каймата добавяте половин глава нарязан на ситно лук, чубрицата и сол, ако е нужно. Омесвате я и оформяте кюфтетата, а после ги овалвате в брашно. По желание в каймата може да добавите и 2 супени лъжици ориз.
За соса нарязвате на ситно останалият лук и заедно с моркова задушавате с малко олио и добавяте след 2-3 мин. куркумата, джинджифила, черния и червен пипер. След 5 минути добавяте 600 мл вода и оставяте соса да къкри на слаб огън около четвърт час - до омекване на зеленчуците.
След този период добавяте към соса кюфтетата и с тях къкри още 20 мин. Пет минути преди да махнете ястието, добавяте настърганите домати и, ако е нужно, сол на вкус.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ