Кюфтета по трънски с кайма, картофи и печени чушки
Пържени кюфтета с картофи, чушки и мляно месо.
Кюфтетата са емблематичен представител на българската кухня, ала в различните части на страната те се приготвят по различен начин. В трънско към каймата се добавя картоф и печена чушка, а топчето от месо се сплесква и се пържи на тиган, предварително оваляно в брашно. Именно тази рецепта показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, за да запознае нашенеца и чужденците с още една вкусотия, достойна да представи България пред света.
В купа се изсипва каймата, отгоре се рендосва картоф, добавят се наситнени печени червени чушки и лук, сол, пипер и чубрица и пресен или сушен магданоз. Чуква се яйце и всичко се замесва заедно. Следва с мокри ръце да оформяте сплеснати топчета от сместа и да овалвате в брашно. Оттупвайте добре, за да не загаря. След това полагайте кюфтетата в тиган със сгорещена на умерен огън мазнина и пържете до желаната готовност. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка, за да се попие излишната мазнина. А на финала сервирайте с лютеничка или Шопска салата, за да се подчертае още повече народния вкус. Точните продукти и грамажи ще намерите в края на видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ