Къдрава торта с какао и сметана
Лесна триизмерна домашна торта с бял крем и заливка от маслен какаов вулкан.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 200 мл сметана
- 200 мл кондензирано мляко
- 2 ч.л. сода
- 1 ч.л. оцет
- 2 ч.ч. брашно
- 1 с.л. какао на прах
- 1 пакет ванилова захар
За крема:
- 800 мл заквасена сметана
- 1 ч.ч. захар
- 3 с.л. какао на прах
- 60 грама масло
- 3 с.л. мляко
За декорация:
- плодове по избор (аз използвах зърна от нар)
- ядки (сложих орехи)
- разтопен шоколад или топинг за сладолед
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото за блата като угасите содата в оцета и след това я смесите в купа с яйцата, захарта, брашното, млякото и ваниловата захар. Можете да използвате миксер за улеснения.
2. Когато сместа стане гладка я разделете в съотношение 70:30 като просто изсипете малко повече от 1/4 в друг съд. В по-голямата част добавете какаото и разбъркайте.
3. Изпечете по отделно кафяваия дебел и белия по-тънък блат на 180 градуса до готовност.
4. Направете крема като разбиете заквасената сметана със захарта.
5. Течната глазура ще направите като разтворите какаото в млякото на водна баня и след това добавите маслото.
6. Вземете формата за торта, в която ще сервирате сладкиша. Поставете най-долу белия блат и го покрийте със сметана отгоре и отстрани. Можете да го поръсите с плодове по желание или ядки.
7. Късайте парчета с неправилна форма от кафявия блат, потапяйте ги в купата със сметана и редете върху бялата основа. Така се създава уникаланта неправилна форма на сладкиша.
8. Най-накрая изсипете на върха остатъчната сметана, ако има такава, полейте с масления какаов крем, сипете топинг за сладолед, поръсете с ядки и украсете с плодове по желание. Развихрете въображението си, за да декорирате според повода и предпочитанията си.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ