Курабийки Щоленки с ядки и плодове
Маслени сладки със сушени плодове и извара.
Необходими продукти:
- 130 г извара
- 100 г масло
- 80 г захар
- 1 яйце
- 1 пакет бакпулвер (10 г)
- 200-250 г брашно
- 70 г стафиди
- 50 мл тъмен ром
- 70 г сушени череши
- 80 г орехи
- ванилия или ванилова захар
Начин на приготвяне:
1. Накиснете стафидите в рома за 30-тина минути.
2. Оставете маслото да омекне на стайна температура. Разбийте го със захарта и добавете изварата. Разбийте отново, прибавете и яйцето и пак разбийте. До тук ще ви е по-лесно да боравите с миксер. След това ще ви се наложи да работите на ръка.
3. В друга купа пресейте брашното и го смесете с ваниловата захар и бакпулвера. Постепенно добавяйте брашното към маслената смес, като месите на ръка.
4. Орехите счукайте на не много ситно. Добавете към тестото заедно с черешите и стафидите, отцедени от рома. Замесете твърдо тесто и приберете в хладилника за 30-40 минути да стегне.
5. Застелете тава с хартия за печене. С ръце оформяйте леко сплеснати сладки и ги редете в тавичката с отстояние. Най-вероятно ще ви се наложи да печете повече от една тава, но това не бива да ви притеснява. По-добре така, отколкото да рискувате масленките да се слепят.
6. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 20-тина минути или докато крайщата на сладките не започнат да позлатяват.
7. Докато са още топли по желание можете да ги овъргаляте в смес от пудра захар и ванилова захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ