Домашен щолен - коледен козунак
Коледен хляб със сушени плодове, ядки и марципан.
Коледен хляб със сушени плодове - това е традиционният щолен, за който се носят легенди, че се приготвя сложно и често не се получава така добре както в хранителната верига. Миро от канала Готвене за начинаещи решава да разбие този мит, показвайки как се прави щолен у дома. С около час работа сумарно и малко изчаквания, зимният козунак е готов, изглежда повече от прекрасно, ухае неустоимо и е доста вкусен.
Ако искате наистина автентичен резултат, си намерете оригинален марципан. Не се лъжете по спомените за десерт Кума Лиса от соц-а. Под марципан в кулинарията се разбира паста от бадеми, смесена със захар. Колкото по-малко е количеството на захарта, толкова по-качествен е марципанът. В краен случай можете да го пропуснете в рецептата, заменяйки го с още ядки.
Сушените плодове се накисват в ром с добавка на канела и портокалова кора. Ако използвате по-големи плодове, ги нарежете. Можете да накиснете 2-3 дни предварително като периодично разбърквате. Тестото се замесва като към 280 г пресято с ванилия брашно се добавят 35 г захар, 1 яйце, 115 мл мляко, 5 грама суха мая, лимонова кора и индийско орехче. След като продуктите се инкорпорират, се добавя и масло, а после - накиснатите сушени плодове и около 50 г ядки. Спре ли да лепне по ръцете, се оставя да втаса на топло за 1 час.
Готовото тесто се разделя на 2 части. Всяка от тях се оформя на хляб, като в средата се слага марципана, ако има такъв. Оставя се да втаса повторно, намазва се с разбито яйце с мляко и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна, в която се налива и вода в тава, за да се образува пара.
Готовите щолени се мажат с разтопено масло с ром и по желание се поръсват с пудра захар. Охлаждат се върху решетка, за да не се отвърнат. И само след половин час са готови за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ