Захарни бисквитки
Лесни и пъстри захарни бисквитки.
Необходими продукти:
За тестото:
- 85 г масло
- 100 г бяла захар
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. есенция от ванилия
- 150 г брашно
- малка щипка сол
- 1/2 ч. л. бакпулвер
За глазурата:
- 1 белтък
- 1 1/2 ч. ч. пудра захар
- оцветител за храна (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Разбийте на крем маслото и захарта, докато се получи лека и пухкава смес. Добавете яйцето докато сместа се сгъсти (може да отнеме около минута) и след това сложете и ванилията. Поръсете сол (разпределете равномерно, за да не стане прекалено солена някоя от бисквитките), пресейте брашното и бакпулвера вътре и разбъркайте всичко.
2. Сега сместа трябва да е много лепкава. Обърнете я върху набрашнена повърхност и прибавете достатъчно брашно, така че тестото да е с мека текстура, но да не е много лепкаво. Покрийте го и охладете за около 20 мин. до половин час.
3. Когато го извадите от хладилника може да загреете фурната до 200°С докато изрежете формичките. Развийте тестото и го омесете леко върху набрашнена повърхност (само колкото да поеме достатъчно брашно), преди да изрежете една трета от тестото и да я разточите върху набрашнената повърхност. Поръсете малко брашно върху повърхността на тестото и върху точилка, за да не залепва. Изрежете желаните форми и ги поставете в тавичка, постлана с хартия за печене и ги сложете във фурната за 6-8 мин. докато се втвърдят и покафенеят леко отдолу.
4. Когато последната партида е във фурната (обикновено стават около 4 тавички или около 40 бисквитки), можете да започнете да правите глазурата. Просто разбийте белтъка на пяна и постепенно пресейте и разбийте пудрата захар. Когато всичката пудра захар е вътре, разбивайте още няколко минути, докато стане лъскава смес. Отделете я в купички и прибавете желаната хранителна боя и когато бисквитките се охладят, можете да я намажете и да украсите.
5. Когато приключите, оставете бисквитките за няколко часа (покрити) и глазурата ще се втвърди, за да можете да ги прехвърлите в съд за съхранение или за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ