Крушово суфле
Десерт с круши, стафиди и ликьор.
Необходими продукти:
- 4 големи и не много узрели круши
- 1 яйце, белтъка отделно от жълтъка
- 1 с.л. масло, размекнато
- 50 г кафява захар
- 1 ч.л. крушов ликьор (или лимонов)
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
- смляна канела
- 1 с.л. стафиди
- шепа нарязани ядки
- пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С.
2. Разполовете крушите и извадете семената. С помощта на лъжичка извадете месестата част на плода и прехвърлете в купа.
3. Намачкайте с вилица или в блендер, добавете ликьора, разбъркайте и заделете.
4. В купа разбийте маслото със захарта на крем. Добавете жълтъка и разбийте. Прибавете царевичното нишесте, чистия екстракт от ванилия, стафидите и ядките. Разбъркайте до хомогенност и добавете крушовото пюре.
5. Разбийте белтъка на сняг и го добавете към сместа с крушите много внимателно.
6. Напълнете половинките круши с тази смес и поръсете с канела. Сложете в предварително загрятата фурна и печете около 30-35 мин. докато отгоре суфлето стане тъмно-кафяво на цвят.
7. Извадете от фурната и охладете около 5-6 мин. Сложете в чинии за сервиране и поднесете поръсено с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ