Кралски кейк със захаросани портокали
Плодов кейк с бадемов пълнеж.
Необходими продукти:
За захаросания портокал:
- 150 г захар
- 150 г вода
- 1 портокал
За пълнежа:
- 200 бадемово брашно
- 200 захар и още малко вода
За тестото:
За първата част:
- 20 г прясна мая
- 50 мл мляко
- 100 г пшенично брашно
За втората част:
- 2 яйца
- 100 г захар
- 200 мл мляко на стайна температура
- 100 г масло
- 5 г сол
- настърганата кора на портокал и/или лимон
- 500 г пшенично брашно
Начин на приготвяне:
На захаросания портокал:
1. Нарежете портокала на филийки без да го белите и го кипнете във вода за 10 мин. Отстранете водата. Смесете 150 г захар със 150 г вода докато захарта се разтвори на слаб огън (важно е огънят да е слаб, за да не се карамелизира захарта). След това прибавете портокаловите резени и дръжте в тенджерка, покрита с капак на слаб котлон за 1 час, без да махате капака, за да не се втвърди портокалът. След 1 час махнете от огъня и го сложете в чиния да се охлади.
На бадемовия пълнеж:
1. Смесете бадемовото брашно със захарта в купа. След това прибавете малко вода (около 1/2 чаша) и не спирайте да бъркате. Ако е необходимо, добавете още вода, докато се получи консистенцията на марципан.
На тестото:
1. Смесете маята с 50 мл мляко и 100 г пшенично брашно в купа. Оставете да престои 1 час. След това смесете останалите необходими продукти и прибавете първото тесто към тях. Месете енергично 15 мин. и оставете да престои 2 часа.
2. След това направете руло от тестото. Прибавете марципановия пълнеж в средата и завийте тестото така, че марципанът да остане отвътре. Навийте кейка в кръг и го сложете в тавичка за печене. Подредете резените портокал отгоре и намажете с жълтък. Оставете да престои и втаса още 2 часа.
Печете в предварително загрята фурна на 200º C за 15 мин. или до златисто, като внимавате да не изгори.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ