Портокалов кейк с глазура
Кекс, разбит в портокалов сок.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. неосолено масло, размекнато и нарязано, плюс допълнително за намазване на съда за печене
- 3/4 ч.ч. захар
- 4 ч.л. прясно настъргана портокалова кора
- 2 големи яйца
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана
- 1/4 ч.ч. портокалов сок
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. смлян карамфил
- 1 1/2 ч.ч. универсално брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1/2 ч.л. сол
За глазурата:
- 1/4 ч.ч. портокалов сок
- 1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Намаслете леко 20-сантиметрова квадратна (или кръгла) тавичка и постелете пергаментова хартия на дъното, която също намажете леко с масло.
2. Разбийте маслото, захарта и цитрусовата кора в голяма купа до кремообразна смес. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате до хомогенност. Прибавете заквасената сметана и портокаловия сок, след това добавете остналите продукти и разбийте хубаво.
3. Изсипете течното тесто в приготвения съд и печете в средата на фурната, докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста - 30-40 мин.
4. Извадете от фурната и охладете кейка в съда за 10 мин., след това го извадете от тавичката върху решетка и охладете напълно. Отстранете хартията.
5. Докато кейкът се охлажда, смесете необходимите за глазурата продукти на слаб огън, като разбърквате до пълно разтваряне на захарта в сока.
6. Щом кейкът се охлади напълно, го сложете в чиния за сервиране и го намажете с глазурата. Може също да глазирате всяко парче кейк поотделно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ