Костур с портокал и доматен сос
Риба с портокали и домати.
Необходими продукти:
- 1 филе от костур, разполовено
- 1/2 малка глава лук (за предпочитане да не е шалот, а жълт лук), ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1/2 с.л. зехтин
- щипка сол и пипер
За маринатата:
- 5 с.л. зехтин
- кората на 1 портокал
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 1 скилидка чесън, намачкан, но не счукан
За соса:
- 40 мл бяло вино
- сокът на 1 портокал
- 1 узрял домат, обелен, без семената и нарязани на кубчета
- кората на 1/2 портокал
- захар на вкус, според това колко сладък е портокалът
- 1 портокал, обелен и нарязан на парчета
Начин на приготвяне:
1. Заделете 2 с.л. от маринатата за после.
2. Мариновайте рибата 30 мин.
3. Извадете я от маринатата и овкусете със сол и пипер.
4. Сгорещете заделената марината в тиганче.
5. Изпържете рибата от двете страни до покафеняване и готовност.
6. Свалете от огъня и заделете.
7. Сгорещете зехтин в друг тиган.
8. Прибавете лука и чесъна.
9. Запържете ги докато лукът омекне.
10. Прибавете бялото вино.
11. Оставете да къкри докато намали обема си наполовина.
12. Прибавете портокаловия сок, кората и доматите.
13. Гответе 1 мин. или докато сосът се сгъсти.
14. Прибавете захар на вкус.
15. Прибавете портокаловите резени и гответе още 10 секунди.
16. Залейте рибата със соса.
17. Поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ