Морски костур в сладко-кисел сос
Костур със сос и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кг морски костур
- 1/2 ч.ч. брашно
- сол на вкус
- олио за пържене
Можете да използвате готов сладко-кисел сос или да си направите със следните продукти:
- 1/2 ч.ч. кетчуп
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. оцет
- 3/4 ч.ч. вода
- сол на вкус
- 1 1/2 с.л. царевично нишесте, разтворено в 3 с.л. вода
За зеленчуковия топинг:
- 1 средно голям морков, нарязан на ленти
- 1 голяма сладка чушка, нарязана на ленти
- 1 средна глава лук, нарязана на филийки
- 1 малък корен джинджифил нарязан на жулиени
- 3 скилидки чесън, тънко нарязан
Начин на приготвяне:
1. Овкусете рибата с малко сол. Потопете в брашно и изпържете в сгорещеното олио до златисто-кафяво. За един килограм риба ще са необходими около 15-18 мин. Заделете в чиния, когато е готова.
2. Пригответе сладко-киселия сос, като смесите всички необходими продукти за него в тенджерка и ги кипнете. Оставете да покъкри за около 10 мин. на умерен огън. След това сгъстете с размитото във вода царевично нишесте.
3. В малка тенджерка сложете около 1 с.л. олио за готвене. Сотирайте джинджифила, след което добавете чесъна и лука. Когато лукът е почти готов, добавете морковите и сладката чушка. Овкусете с щипка сол и пържете като разбърквате докато цветът стане по-светъл, но не до омекване.
4. Когато зеленчуците са готови, разбъркайте със сладко-киселия сос. Загрейте тази смес за малко преди да полеете с нея пържената риба и да поднесете.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ