Козуначен хляб с яйца и ванилия
Сладка питка с ром и лимон.
Необходими продукти:
- 250 грама брашно тип 00
- 50 грама масло
- 40 грама захар (опитайте със Захира)
- 20 грама жива мая
- 100 мл мляко
- 1 опаковка ванилова захар или 2 пакета ванилия есенция
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. ром или есенция на ром
- 5 жълтъка - 3 жълтъка за тестото и 2 жълтъка за намазване на кората
- настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
1. Начупете маята в съд и я залейте с млякото на стайна температура, като предварително в него сте разтворили ваниловата захар или сте изсипали 1 с.л. захар. Поръсете с брашно. Изчакайте сместа да се напука.
2. Изсипете пресятото брашно в тава, направете кладенче, добавете маята, захарта, ванилия (ако е нужно), маслото, рома и 3 жълтъка и замесете еластично нелепкаво тесто. При нужда добавете вода. Завийте на топло място да втаса докато удвои обема си.
3. Покрийте тава или формичка за печене с хартиено фолио и загрейте фурната на 170-180 градуса. Премесете хляба, оформете го на кръг, намажете с двата жълтъка, направете три разреза по дължина от средата и поръсете с настърганата лимонова кора.
4. Печете до желаната готовност (около 10-15 минути).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ