Регистрация

Естонски хляб с масло и канела

Естонски хляб с масло и канела
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1634

Сладка питка на пластове с канелени редове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 120 мл топло мляко
  • 1 ч.л. мед или захар
  • 1 жълтък
  • 30 г размекнато на стайна температура масло
  • щипка сол
  • 300 г брашно
  • 15 г (1/3 пакет) жива мая

Добавки:

  • 50 г меко масло
  • 3-4 с.л. захар
  • 1-2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

1. В млякото сипете малко захар и брашно (по 1/2 ч.л. е достатъчно) и натрошете маята. Оставете настрани докато шупне.

2. Разбийте жълтъка с маслото.

3. Пресейте брашното в тава, смесете с щипка сол и изсипете в него шупналата мая и маслената смес. Замесете гладко, еластично и нелепнещо тесто и го оставете настрани да втаса. За да не хване коричка, можете да го намажете с мазнина и да покриете съда със стреч фолио. Дръжте на топло докато удвои обема си.

4. Мекото масло от добавките смесете със захар и канела.

5. Втасалото тесто пемесете и разделете на 6 топки. Всяка от тях разточете на продълговат блат с дебелина от максимум 1 см. Ако не ви се разточва добре тестото или блатовете стават прекалено малки, намалете броя на топките.

6. Първата намажете с маслената смес, захлупете втората, като леко ги разминете в единия край по дължина, намажете отново, после третата... и така до изчерпване. Не намазвайте последната, но си запазете смес и за нея. След като са подредени всички една върху друга, завийте на руло, без да стягате и притискате, за да се получи апетитна разлистеност.

7. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Намазнете кръгла тава, завийте тестото на геврече и прехвърлете в тавата. Чак сега намазнете и последната кора с канеленото масло. Оставете да повтасва на топло докато фурната се сгорещи. Гответе около 25 минути или докато не прецените, че хлебчето е готово. (Ако желаете, завитите блатове на руло можете да разрежете напречно на малки рулца с дължина около 5 см. и да ги подредите вертикално в по-малка тавичка - визията пак става много апетитна. Това е друг начин за подредба на хляб по естонски.)

8. Изпечения хляб можете да поръсите с пудра захар или да намажете с още малко масло. След като излезе от фурната, можете да покриете с хавлиена кърпа, за да се отпусне. А после си хапнете сладко-сладко.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта