Португалски великденски козунак
Козуначета с мляко и картофи
Необходими продукти:
- 1 пакет активна суха мая (2 1/2 ч.л.)
- 1/4 ч.ч. вода, топла (46ºС)
- 1 ч захар, от която заделете 1 с.л.
- 1/2 ч.ч. обелени, сварени и намачкани на пюре картофи
- 1 ч.л. пресен лимонов сок
- 1/4 ч.ч. мляко, топло (43ºС)
- 1 ч.л. сол
- 3 големи яйца (на стайна температура)
- 1/4 ч.ч. масло (на стайна температура)
- 4-6 ч.ч. универсално брашно
Начин на приготвяне:
1. В купата на миксер, сложете топлата вода с 1 с.л. захар и картофеното пюре. Разбивайте 5-7 мин., до набухване. Добавете останалата захар, лимоновия сок, млякото, солта и яйцата (едно по едно), както и 2 ч.ч. брашно, докато разбивате хубаво с приставката за яйца. Когато всичко се смеси, сложете приставката за тесто и добавете още 1 3/4 ч.ч. брашно и маслото, нарязано на малки парчета. Бъркайте на ниска скорост до гладкост, след това добавете останалото брашно, по няколко с.л. на добавяне, докато тестото започне да се отделя от стените на купата и залепва за приставката - може да са необходими около 6 ч брашно или по-малко, преценете на място. Тестото трябва да е еластично.
2. Сложете топката тесто върху леко набрашнена повърхност и го омесете на ръка за 3-5 мин. Оставете в голяма, намаслена купа (с 1 с.л. зехтин) и покрийте с найлоново фолио. Оставете да втаса за 2-3 часа на топло.
3. Извадете удвоилото обема си тесто върху леко набрашнена повърхност и омесете още няколко минути. Разделете тестото на две равни части. Можете да направите козунаци с предпочитаната форма и да ги изпечете в намаслени тавички, покрити с пергаментова хартия. Покрийте тестото с чиста кърпа и изчакайте отново да втаса за 45 мин. През това време загрейте фурната на 180ºС.
4. Намажете тестото със смес от 1 яйце и 2 с.л. вода, ако искате коричката да е лъскава. Печете 35-40 мин. до златисто. При почукване на дъното трябва да се чува кух звук.
5. Охладете напълно върху решетка и нарежете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ