Кнедли от пълнозърнесто брашно с праз и сирене
Питки с кафява коричка, лук и сирене.
Необходими продукти:
- 1 стрък праз лук
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 2 яйца
- 100-150 г сирене
- сода
- сол
- олио
- сусам или маково семе (по желание)
Начин на приготвяне:
За плънката:
1. Нарежете праз лук на ситно и го задушете за 5 минути с 2-3 лъжици олио.
2. Махнете го от котлона и след като изстине натрошетете в него 100-150 г сирене.
За тестото:
1. Поставете брашното в съда в който ще го замесите и към него прибавете двете яйца и половин кофичка кисело мляко, както и половин чаена лъжика сол и сода.
2. Месете тестото. Не трябва да става твърдо. След като го омесите го оставете да втаса за 15-20 минути.
3. Разточете го с дебелина 1 см и с кръгъл предмет (с големината на паничка) оформете кръговете тесто за кнедлите.
4. В средата на изрязаните парчета тесто, добавете по една супена лъжица от плънката и с пръсти оформете като кнедла.
5. Намазнете една тавичка с олио и подредете кнедлите в нея. Нека бъдат на известно отстояние една от друга. Преди да ги сложите да се печат ги намажете с един жълтък и по желание може да поръсите с мак или сусам.
6. Пече се около 20 минути на 200 градуса докато леко се зачервеят.
Кнедлите могат да се приготвят с различни видове зеленчуци, месо или каквото ви хрумне :-)
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ