Питки с къри кайма
Свинска кайма, лук и къри запълват сърцето на топла питка.
Необходими продукти:
- 1 жълтък, разбит
- 4 с.л. олио
За плънката:
- 500 г свинска кайма
- 1-1/2 ч.ч. наситнен лук
- 3 с.л. къри на прах
A:
- 1-1/2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 3/4 ч.ч. вода
B:
- 1-1/2 с.л. царевично нишесте
- 1-1/2 с.л. вода
За тесто A:
- 2 ч.ч. универсално брашно
- 5 с.л. мазнина за сладкиши или мас
- 10 с.л. вода
- 1/4 ч.л. сол
За тесто B:
- 1 ч.ч. универсално брашно
- 7 с.л. мазнина за сладкиши или мас
Начин на приготвяне:
1. На тесто A: смесете всички необходими продукти на гладко тесто. Омесете го за кратко до пълна гладкост. Оставете да престои 20 мин. и разточете на пънче. Нарежете на 20 парчета.
2. На тесто B: смесете всички необходими продукти на гладко тесто. Разточете на пънче и нарежете на 20 парчета.
3. На плънката: сгорещете уок или тиган и сипете 4 с.л. олио. Запържете лука, докато усетите аромата му и добавете кърито на прах и разбъркайте леко. Добавете свинската кайма и бъркайте до готовност. Добавете продуктите от A и оставете да кипне. Смесете продукти B и ги сложете в уока, бавно, като бъркате до сгъстяване. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
4. Приплеснете тесто A и сложете парченца от тесто B в центъра на всяка питка. Притиснете леко и с помощта на точилка оформете правоъгълници. Като започнете от горния край, навийте правоъгълниците на руло. Обърнете ги вертикално и отново разточете до правоъгълник. Оформете на пънче и повторете процедурата с останалото тесто.
5. Разточете всяко парче на кръг с диаметър 7-8 см, като оставите малко по-дебела средата. Сложете по 1-1/2 с.л. от плънката в средата на всеки кръг и прегънете тестото на две, като залепите краищата, като държите тестото в една ръка, а с другата притиснете с палец и показалец ръба на получения полумесец, така че да се получи вълничка от около 0,5 см. Направете още една такава вълничка на известно разстояние от тази и продължете така до края.
6. Намажете с разбития жълтък.
7. Загрейте фурната на 190ºС и печете около 20 мин. до златисто-кафяво.
8. Извадете от фурната и поднесете топли.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ