Питки със суроватка
Тестена закуска или десерт.
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. (190 г) бяло брашно
- 1/2 ч.ч. (60 г) пълнозърнесто брашно
- 2 с.л. (25 г) фина захар
- 2 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. морска сол
- 6 с.л. (85 г) неосолено масло
- 2/3 ч.ч. (160 - 170 мл) суроватка
- 1 ч.л. мляко
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220ºС и постелете пергаментова хартия в тавичка за печене.
2. Пресейте брашното, захарта, бакпулвера, содата и морската сол в голяма купа. Върнете останалите в ситото зрънца.
3. Нарежете маслото на големи парчета и го добавете в купата. Втрийте го в брашнената смес или го нарежете с нож за тесто, докато стане на малки бучици с големина на грахови зрънца.
4. В средата направете кладенче добавете суроватка, като разбърквате с вилица, докато се получи меко, но нелепкаво тесто.
5. Омесете го за кратко върху съвсем леко набрашнена повърхност.
6. Разточете го на слой с дебелина 2,5 см и нарежете кръгчета с формичка за сладки или чаша с диаметър 4 см.
7. Съберете останалото тесто, разточете отново и повторете процедурата. Трябва да се получат около 12 - 16 питки.
8. Намажете ги с мляко и сложете в предварително загрятата фурна. Печете 10 - 12 мин. до леко покафеняване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ