Пикантна супа с карфиол
Супа без месо, гарнирана със сметана.
Необходими продукти:
- ¼ ч. ч. зехтин
- ½ глава червен лук, настърган
- ½ ч. ч. моркови, обелени и нарязани
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. кориандър
- 1 ч. л. лют червен пипер
- ½ ч. л. куркума
- ¼ ч. л. лют червен пипер на люспи
- 1 пушена люта чушка (по желание)
- сол и черен пипер
- ½ ч. ч. нарязан магданоз
- 1 голяма глава карфиол, почистен и нарязан (около 6 чаши)
- 4 ч. ч. бульон
- 2 чаши вода
- заквасена сметана за гарниране (или печена червена чушка, нарязана на ивички, плюс бяло сирене)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олио в тиган на средно силен котлон и запържете в него лука, морковите, кимиона, кориандъра, лютия пипер, куркумата, лютия пипер на люспи и солта и пипера.
2. Когато зеленчуците омекнат, добавете магданоза, лютата чушка, карфиола, бульона и водата.
3. Когато сместа кипне, разбъркайте, намалете котлона и оставете да къкри 30 минути докато карфиола омекне.
4. Прехвърлете супата в блендер (може би след като малко се поохлади), пасирайте и върнете в тенджерата да поври докато стане време за сервиране.
5. Прибавете заквасената сметана или гарнирайте по ваш вкус.
Бележка: Рецепта за домашна заквасена сметана – 1 ч. ч. пълномаслена сметана и 2 с. л. мътеница/закваска (пълномаслена) - разбъркайте и поставете в стъклен буркан. Затворете буркана и оставете на стайна температура (21 С) за 8-24 часа. Трябва да получите гъста заквасена сметана. Ако температурата в стаята е под 21 С, процесът ще отнеме до 36 часа, за да може бактериите да си свършат работата. Така приготвената заквасена сметана можете да запазите в хладилника до 10 дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ