Картофена супа с гъби и тиквички
Зеленчукова супа с гъби и кореноплодни зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 7 картофа
- 500 г гъби
- 1 глава лук
- 1/2 корен целина по желание
- 1-2 моркова
- 250 мл течна сметана
- 1 литър бульон - зеленчуков, гъбен или пилешки
- сол и пипер на вкус
- магданоз или копър по желание
Начин на приготвяне:
1. Гъбите почистете, прехвърлете в тенджера, захлупете с чиния и залейте с вода. Сварете за 10 минути след кипването. Така няма да пуснат тъмна вода на бульона и да направят супата кафеникава. Ако ефектът не ви пречи, пропуснете тази стъпка.
2. Картофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета. Прехвърлете в тенджера и пуснете да се варят. Ако използвате и корен целина, добавете го сега.
3. Морковите нарежете на малки кубчета, а лука наситнете. Сгорещете растителната мазнина в тиган и запържете лука до златисто. Добавете морковите и гответе докато се запечатат. След това изсипете съдържанието на тигана в тенджерата при врящите картофи.
4. Добавете гъбите, нарязани на полумесеци. По-късно добавете и тиквичките, нарязани на кубчета. Гответе докато картофите се развярят.
5. Застройте със сметаната и добавете подправки и наситнена зеленина - копър или магданоз (не и двете).
6. Махнете от котлона и изчакайте да почине за 10-тина минути.
* Ако искате супата да е веганска - използвайте растителна сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ