Какаова торта с крем маскарпоне
Домашна торта с шоколадова коричка, какаови блатове и сметанов крем с маскарпоне.
Необходими продукти:
- 100 г меко масло
- 220 г захар
- 1/2 пакет ванилова захар, ванилова есенция или ампула ванилия
- 2 яйца
- 150 г брашно
- 30 г какао на прах (2 с.л.)
- 2 ч.л. бакпулвер
- 125 мл мляко
- 250 г маскарпоне
- 60 г пудра захар
- 220 мл сладкарска сметана
- 200 г шоколадови капки, шоколадов кувертюр или шоколадова глазура
Начин на приготвяне:
1. Разбийте в купа маслото със захарта и ванилия докато не се получи въздушна кремообразна смес.
2. Добавете едно по едно яйцата и разбивайте до еднородност.
3. В купа пресейте заедно брашното с какаото и бакпулвера. След това ги смесете с млякото и добавете в сместа с маслото.
4. Застелете кръгла тава за торти с хартия за печене. Добре е ако имате от онези с регулиращите стени и махащото се дъно. Изсипете тестото вътре и печете за 30-35 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
5. Изпеченият и охладен блат можете да нарежете на по-тънки блатове по дължина. Ако ще ви е по-лесно, печете 3 блата по отделно от сместа. Тогава готвенето на всеки ще отнеме по около 15 минути, защото са по-тънки. Ще трябва обаче да изчакате до се охладят, преди да ги извадите от формичката. В противен случай могат да се разкъсат.
6. Разбийте сметаната с пудрата захар, после добавете маскарпонето и разбивайте отново. Когато кремът е готов, положете първия блат в купа за торти, намажете с крем, залепете втория и пак намажете. Отгоре похлупете с третия блат.
7. Разтопете шоколада на водна баня и залейте тортата с него. По желание добавете и допълнителна украса. Приберете в хладилник за минимум час докато се стегне шоколадовата коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ