Домашна торта с крем от райска ябълка
Прихлупена торта със сметанова сърцевина, плодов крем, мармалад и маслена глазура.
Необходими продукти:
За големия блат:
- 5 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 2 есенции ванилия или 2 пакета ванилова захар
- 1 пакет бакпулвер
- 2 с.л. олио
За малкия блат:
- 2 яйца
- 0,5 ч.ч. захар
- 0,5 ч.ч. брашно
- 1 пакет ванилова захар или 1 ванилова есенция
- 1/2 пакет бакпулвер
- 1 с.л. олио
За плънката:
- 400 мл сладкарска сметана
- 3 райски ябълки
- 100 г мармалад от вид по избор (кайсии, ягоди, боровинки, сини сливи, портокал и др.)
За топинга:
- 1 консерва кондензирано мляко
- 200 г масло
- 100 г мляко на прах
За украсата:
- 50 г шоколадови стърготини, шоколад или шоколадови капки
- 50 г крокан по желание
Начин на приготвяне:
1. Започваме с големия блат като разбиваме в купа с миксер яйцата, след това добавяме захарта и бъркаме до побеляване. Следва да се добавят смесените предварително брашно с ванилия и бакпулвер. На финала добавяме и олиото и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или докато прецените, че балтът е готов. Не отваряте фурната преди 30-тата минута, за да не спихне основата.
2. Направете и малкия блат по същия начин. Него може да се наложи да печете една идея по-кратко. Не вадете блатовете от тавата преди да са добре охладени. Ако я намазните и набрашните предварително, ще ви е по-лесно да ги извадите след това. Прехвърлете блатовете на удобна поставка, а след това с ръце изчоплете част от сърцевината им така, че да останат цели бордовете и дъното. Важно е да не ги натрошите, затова направете компромис да са по-дебели ако е необходимо. Запазете си издълбания пълнеж и го накъсайте на парчета. Може да са абсолютно безформени.
3. С част от сметаната намажете дебелия блат, който ще бъде основа на тортата. Добре е да го прехвърлите предварително във формичката, в която ще сервирате, защото може да омекне. След това разбийте останалата сметана на пяна. Почистете райските ябълки от ципата, изсипете сърцевината в купата на блендера и пюрирайте. Смесете с битата сметана. Гребвайте с парчетата накъсана вътрешност от сметановата смес и пълнете блата. Действайте така докато крема и късовете свършат. Заравнете след това.
4. Намажете малкия блат с мармалада отвътре и захлупете тортата. Вече започва да прилича на сладкиш.
5. С миксер разбийте размекнатото на стайна температура масло, добавете кондензираното и сухото мляко и бъркайте до еднородност. С този крем намажете тавана и външните стени на тортата.
6. Украсете по желание като просто рендосате половин шоколад отгоре, поръсите с крокан или шоколадови капки. Декорацията е изцяло според вкуса ви. Приберете в хладилник до момента на поднасянето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ