Италианска чеснова супа с картофи и сметана
Крем супа от картофи с праз лук, чесън и сметана.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1-2 глави лук - около 150 г общо
- 400 г праз лук
- 40 г масло
- 60 г чесън
- 350 г картофи
- 1/2 ч.л. сушена мащерка
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. универсална подправка
- 1,5 л бульон
- сол при необходимост
- няколко филийки хляб и по 10 г масло за всяка
- 125 мл течна млечна готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, празия лук нарежете на колелца, а чесъна - на парчета без да се престаравате да ситните.
2. Сгорещете маслото в тенджера и запържете на умерен огън лука за 2 минути. Добавете празия лук, гответе още 2 минути и прибавете чесъна. Разбъркайте, намалете огъня на умерен към слаб и оставете под капак да се задушава 10 минути.
3. През това време обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Добавете ги в тенджерата, овкусете с мащерка, сол и пипер и универсална подправка.
4. Залейте с бульона, ако не е солен, посолете, изчакайте да кипне, захлупете под капак и оставете да се готви 20-25 минути.
5. През това време по желание си направете крутони като нарежете хляб на кубчета и разтопите в голям тиган масло. На всяка филийка се падат по около 10 г масло. Запечете хляба на слаб към умерен огън за 10-тина минути. Алтернативен вариант е да си купите готови хрусини тип кубети.
6. Налейте сметаната в супата и пюрирайте с пасатор за супи. Подгрейте без да кипвате и махнете от котлона. Оставете под капак няколко минути.
7. Поднесете супата с поръска от наситнен магданоз и крутони по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ