Хижарска лучена супа с масло
Крем супа от лук с млечен сос и ементал.
Бон Апети
Излъчен на 04.01.2018
Луксозна крем супа без месо правят Лора и Стоян като залагат на модерната идея за лучени супи със сирене. Не се подлъгвайте - добре направената супа с лук няма онова блудкаво ухание на варен лук от бабините гозби, а по-сокоро притежава сладникав карамелен нюанс. За да се постигне обаче, трябва готвене.
Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва в разтопено масло докато потъмнее. Така губи лютивината и неприятните нотки на аромата си и се превръща в приятна за небцето храна с деликатна сладникавост. След като е станал кафеникав, се посолява, залива се с пилешки или зеленчуков бульон и се оставя да заври.
В друг съд се разтапя масло и в него се запържва брашно. Още преди да е започнало да кафенее, постепенно се налива мляко, за да се превърне сместа в Бешамел без подправки. После сосът влиза в тенджерата при лука. Ястието се обогатява с добавката на рендосано сирене ементал (или друго жълто или синьо сирене по ваше желание) и се пюрира.
Поднася се поръсено с още рендосан ементал и в компанията на хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ