Запеканка по гръцки
Мусака по гръцки с патладжани и бешамел.
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 2 патладжана
- 300 г телешка кайма
- 2 големи домата
- 3 скилидки чесън
- 1 лава лук
- магданоз или кориандър
- 2 с.л. брашно
- 50 г масло
- 50 мл олио
- 2 яйца
- 200 мл мляко
- кашкавал
- сол и пипер на вкус, индийско орехче и кимион на вкус, риган по желание
- палка пушено сирене по желание
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните нарежете на кубчета, осолете и оставете настрана да си пуснат горчивината.
2. През това време обелете картофите, нарежете ги на шайби и ги запържете двустранно в сгорещено в тиган олио. Заделете готовите картофи.
3. Доматите обелете, нарежете на кубчтета и отцедете от водата, която са пуснали. В тигана от пърженето на картофите сгорещете още олио и в него запържете наситнени лук и чесън до прозрачност. Добавете каймата и гответе докато стане на трохи. Добавете доматите и гответе докато водата им се изпари. Подправете със сол, пипер, кимион и риган по желание. Прехвърлете сместа в отделен съд.
4. Измийте патладжаните от горчивината, подсушете и пак в същия тиган добавете мазнина и запържете.
5. Вземете средна по размер тава. На дъното ѝ наредете пласт картофи, посолете, отгоре разпределете половината кайма, върху нея - наситнен магданоз или кориандър, после патладжани, пласт картофи, пак кайма, пак зеленина, пак патладжаи и се завършва с картофи.
6. Разтопете маслото в касерола и запъжете в него брашното до позлатяване. На тънка струйка налейте млякото и бъркайте докато се получи гладък сос. Подправете със сол, пипер и индийско орехче. Изчакайте леко да се охлади и добавете в него разбъркайните яйца. Със соса залейте мусаката. По желание отгоре подредете шайби пушено сирене.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути. След това поръсете с рендосан кашкавал и запечете за още 5 минути. Сервирайте с наситнени пресни зеленини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ