Мусака от тиквички с ориз и копър
Безмесно ястие с печени зеленчуци на фурна и млечна заливка.
Необходими продукти:
- 3 средни тиквички
- 3 глави кромид лук
- 3 средни домата
- 3 яйца
- 1 кофичка кисело мляко от 4,5%
- 1 кафена чаша ориз
- 1 връзка копър
- 1 връзка магданоз
- 1/2 с.л. брашно
- 6-7 с.л. олио
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и го задушете в мазнината. След като промени цвета си, добавете към него чашата ориз и топла вода в съотношение 2/1 в полза на водата. Осолете на вкус.
След 7-8 мин. добавете нарязаните на кубчета тиквички за още 5 мин. Махнете от котлона и ги прехвърлете в тавичка. Ако се налага, осолете още и добавете половин чаша топла вода. Разпределете сместа в тавичката и я поръсете с половината връзка нарязан на ситно магданоз. Върху него наредете нарязаните на шайби домати а върху тях поръсете с останалата част от магданоза.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 мин. или до оставане на ястието на мазнина. Тогава добавяте заливката и печете във фурна до готовност. Заливката правите като в една купа разбиете киселото мляко, яйцата, брашното и връзката ситно нарязан копър.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ