Задушено месо с много зеленчуци и картофи
Месно рагу с картофи, тиквички, патладжани, домати, лук, чушки, чесън и зеле.
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
- 3 сладки чушки
- 3 глави лук
- 350 г зеле
- 600 г червени твърди домати
- 100 г сланина
- 1,2 кг месо (телешко, свинско или агнешко)
- сол и пипер
- червен пипер
- кориандър
- лют пипер
- 2 глави чесън
- 400 г картофи
- 1-2 люти чушки
- 30 г пресен кориандър (или магданоз)
- 20 г листа пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Измийте зеленчуците. Патладжана и тиквичката нарежете на шайби с дебелина около 1,5-2 см. Най-горните листа на зелето запазете цели. Останалите нарежете на полумесеци като за салата. Чушките нарежете на немалки парчета. Доматите нарежете на четвъртини. Лука - на шайби. Сланината наситнете, месото нарежете на късове, кртофите обелете, нарежете на 4-тини или 6-тини и накиснете във вода. Махнете най-горната ципа на главите чесън и разполовете главите на две сравнително еднакви снопчета със скилидки.
2. Вземете голям уок с капак или тенджера. На дъното ѝ разпределете сланината и пуснете на умерен огън котлона. Върху сланината подредете половината от мръвките. Поръсете със сол, наредете шайби лук, после резени домати, посолете отново. Наредете шайби тиквички и патладжани, посолете, овкусете с червен и черен пипер, кориандър и лют пипер.
3. Подредете остатъка от месото отгоре. По бордовете на съда над него наредете резени картофи, а в средата боднете чесъна и изсипете зелето. Овкусете с подправки отново. Поръсете наситнени пресени босилек и кориандър и наредете резените чушки и цели люти чушлета. Най-отгоре сложете целите зелеви листа и захлупете с капак.
4. Гответе 2 часа за свинско и 2,5 часа за телешко и агнешко на умерен огън под капака. После отворете, вземете зелевите листа за основа на индивидуалните порции, разпределете останалите продукти в чинии и поръсете с пресни листенца кориандър и босилек. Сервирайте топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ