Задушено месо от пилешки бутчета със зеленчуци и сос
Пилешка яхния от бутчета с картофи, моркови, целина, лук и грах.
Необходими продукти:
- 250 г лук (2 глави)
- 3 стебла целина
- 350 г моркови (2-3 моркова)
- 500 г картофи
- 900 г месо от пилешки бутчета без кост и кожа
- 2 с.л. олио
- 50 г масло
- 2 с.л. брашно
- 4 скилидки чесън
- 1,5 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер на прах
- 2 дафинови листа
- 100 г замразен грах, ако имате
- 1 л. бульон или вода
- 2 клонки суха мащерка или друга продправка по желание (може риган или розмарин)
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо нарежете на хапчици, морковите разполовете и нарежете на полумесеци, целината - на сравнително тънки парченца, лука - на ситно, а картофите обелете, измийте и нарежете на хапки.
2. Сгорещете олиото в тенджера и запържете на силен огън в него пилешкото за 2-3 минути, колкото да се запечата. Извадете в отделен съд и намалете огъня на умерен.
3. Изсипете в тенджерата лука и целината, гответе 3 минути докато лукът омекне и след това прибавете и морковите. Гответе още 3-4 минути.
4. Добавете маслото и щом се разтопи и смеси с продуктите, поръсете брашното и бъркайте минута-две.
5. Прибавете намачкания или минат през преса чесън, картофите и залейте с бульона или вода. Овкусете със сол, пипер, дафинов лист и сложете малко замразен грах, ако желаете и имате. Върнете пилешкото в ястието и разбъркайте хубаво.
6. Отгоре пуснете клонки мащерка или поръсете суха подправка, захлупете с капак и оставете да се готви 30 минути на умерен огън.
7. Махенте сухата подправка от повърхността на яхнията и домашното ви основно с пилешко е готово. Можете да поднесете с филийка хляб за топкане в апетитния сос.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ