Задушена риба с песто, сметана и зеленчуци
Риба с чесън, босилек, сметана и доматен сос.
Необходими продукти:
- 1-2 риби - цели, почистени и без глави с общо тегло около 600 грама
- сол и пипер
- 3 с.л. песто (купете си готово или си направете по рецептата за домашно песто)
- 2 глави лук
- 40 мл олио
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. доматен концентрат
- 1-2 чушки - изберете с различен цвят, за да е по-шарено
- 2 лайма или 1 лимон
- 1 опаковка от 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
- стръкове магданоз
Начин на приготвяне:
1. Изберете си голям тиган, в който рибите могат да полегнат, а ако рибата е 1, разделете я през средата на 2 по-къси парчета, за да се съберат в тигана.
2. Обтрийте рибите със сол и пипер вътрешно и външно и след това намажете с пестото. Покапете със сок от лимон или лайм и оставете настрана да се мариноват за 10-тина минути или повече време, ако желаете.
3. През това време нарежете лука и чушките на кръгчета и разделете отделните рингове на лука.
4. Сгорещете олиото в тиган и запържете рибите за по 3-4 минути от страна на силен огън. Извадете ги в чиния.
5. Изсипете в тигана доматения концентрат. След това върху него минете чесъна през преса и бъркайте 1 минута. Прибавете лука и чушките и мешайте още 2 минути. Намалете огъня на умерен.
6. Върнете рибите. Залейте със сметаната, покапете с лимонов сок и налейте 50-тина мл вода. Сложете капак и оставете да къкрят -10 минути. Обърнете рибата, сложете отгоре няколко стръка магданоз и похлупете за 5 минути.
7. Готовите риби сервирайте с част от соса и зеленчуците на готвенето. Встрани сложете резени лимон или лайм.
Източник: YouTube/Island Vibe Cooking
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ